Spring naar inhoud
  • Luchtfoto Drechtsteden


Interview met Marieke Wijsman

Marieke Wijsman

Marieke Wijsman heeft in januari 2019 het stokje van Paul Bezemer overgenomen als projectleider voor de Omgevingsvisie Dordrecht. Het komende jaar gaat zij samen met een projectteam met leden met verschillende achtergronden aan de slag om informatie ophalen in de stad voor de Omgevingsvisie en een eerste Ontwerp Omgevingsvisie opstellen. In de Omgevingsvisie Dordrecht wordt benoemd wat de huidige kwaliteiten van de stad zijn en welke ambities er zijn om Dordrecht verder te ontwikkelen. In maart 2019 heeft de raad de gebiedsindeling en de belangrijkste gespreksthema's per gebied voor de Omgevingsvisie vastgesteld. 


Gezamenlijke visie

Marieke: "Wij vinden het belangrijk dat de Omgevingsvisie een gezamenlijke visie wordt van de stad en het bestuur. Daarom willen wij graag in gesprek met de stad om hun idee├źn en wensen voor Dordrecht op te halen. Wij haken hier zoveel mogelijk aan bij wat er al gebeurt in de stad."


Gezondheid

De invoering van de Omgevingswet biedt een kans aan de gemeente om op een andere manier naar de fysieke leefomgeving van haar bewoners te kijken. Daarnaast is 'gezondheid' een nieuw thema in de Omgevingswet waardoor de verbinding tussen de fysieke leefomgeving en de gezondheid van de inwoners van Dordrecht een grotere rol krijgt. Juist voor Dordrecht is dit interessant.


Marieke: "Wat mij aanspreekt in de Omgevingswet is de meer integrale aanpak, het gaat om de fysieke leefomgeving van de bewoners en niet alleen meer over de losse onderdelen zoals geluid, bodem en luchtkwaliteit. Ik verwacht dat hierdoor meer samenhang zal komen in het beleid van de gemeente.


Ook interessant is de grote rol voor participatie vanuit de samenleving. Als projectleider bij verschillende gemeenten de afgelopen jaren heb ik gemerkt dat participatie door bewoners leidt tot betere plannen en tot een leuker proces om te komen tot die plannen."


Experimenteren

De Omgevingswet en de Omgevingsvisie vragen om een andere manier van werken door de gemeente. Juist dat experimenteren spreekt Marieke aan. De komende tijd gaat zij samen met haar team een spannende tijd tegemoet om samen met de stad en het bestuur de Omgevingsvisie op te stellen.