Spring naar inhoud
  • Luchtfoto Drechtsteden


In gesprek met…. Elo de Mul

In gesprek met... Elo de MulWat vind jij van de Omgevingswet?

 

Ik denk dat het heel goed is dat we één wet krijgen die alle losse wetten en regelingen samenbrengt.

Ik omarm 'de geest' van de wet.

 

Wat draag jij bij in de voorbereiding? Wat is je rol?

 

Ik ben als ambtelijk opdrachtgever nauw betrokken. Vanuit mijn rol stuur ik op de invoering die gericht is op een andere manier van werken, het ontwikkelen van nieuwe instrumenten en het ontwikkelen van een digitaal stelsel.

 

Dat kunnen we in Dordrecht koppelen aan  onze organisatieverandering en aan de manier van werken waarin de Stad en de inwoners centraal staan. Werken met minder regels en dingen meer loslaten is niet altijd gemakkelijk. De nieuwe omgevingswet vraagt ook om een andere rol dan nu. Ambtelijk worden we meer partner, meedenker en adviseur.

 

Wat vind jij de grootste uitdaging (kans of valkuil) voor jouw organisatie?

 

kans is om nú al in lijn met de omgevingswet te werken. Nieuwe verordeningen al in lijn opstellen. Integraal naar vraagstukken kijken. Het betrekken van de stad zorgt voor draagvlak, maar zal niet altijd zorgen voor de gewenste snelheid. Dat is een dilemma.

 

Waar en hoe raakt de wet jouw werk?

 

De kans is om nu al te oefenen en het niet te groot en ingewikkeld te maken, maar ook in de kleinere voorbeelden die zich nu al voordoen, ons steeds af te vragen: en hoe gaan we dit straks doen in de geest van de omgevingswet?

 

Hoe zie jij 2021 (datum in werking treden wet) tegemoet?

 

Met vertrouwen. Tegelijk moet er ook nog véél gebeuren, is er nu nog best veel onduidelijk bijvoorbeeld over welke regels de gemeente straks voorgeschreven krijgt. En ook het ontwikkelen van een goed digitale stelsel om de omgevingswet uit te kunnen voeren, zal heel spannend worden.