Spring naar inhoud
  • Luchtfoto Drechtsteden


Rad van Participatie op de Zomerspelen

Op donderdag 2 augustus is tijdens de Zomerspelen het Rad van Participatie gespeeld. Het Rad van Participatie is ontwikkeld door de provincie Noord-Brabant om op een leuke manier het gesprek te voeren over de (provinciale) omgevingsvisie.


Het spel werkt als volgt

In de binnenste cirkel wordt als eerste het gebied waar het gesprek over gaat gekozen via het rad. Dit kan het centrum zijn, een woonwijk of een concrete locatie zoals een winkelcentrum of de stationsomgeving. In de buitenste cirkel wordt het onderwerp van gesprek gekozen, wat alles kan zijn: van duurzaamheid tot gezondheid en van verkeer tot waterkwaliteit. Na een kort gesprek wordt er door middel van scrabble letters door de deelnemers bekeken welke partijen betrokken zijn bij dit thema. Daarna volgt de plot-twist: door middel van een draai aan het rad, wordt 1 van de partijen van het bord gehaald. Dat leidt ertoe dat rollen van partijen veranderen en geeft inzicht in wie, wat moet doen.


Ervaringen

Het rad ziet er ongelofelijk aantrekkelijk uit. Daardoor is het net als de Shoutbox tijdens Nieuw Dordts Peil een goed instrument om op een laagdrempelige manier in gesprek met inwoners te raken. Risico is dat er alleen "een goed gesprek" ontstaat. Door zelf te sturen in de onderwerpen die op het rad liggen, is als organisatie te sturen.


En hoe nu verder?

Het Rad kan bij de Provincie Noord-Brabant geleend worden voor allerlei doeleinden. Vanuit de Omgevingsvisie zijn op dit moment geen concrete plannen om het ook buiten in te zetten. De resultaten van Nieuw Dordts Peil van vorig jaar zijn op dit moment voldoende input om mee aan de slag te gaan.


Rad van Participatie Zomerspelen Dordrecht