Spring naar inhoud
  • Luchtfoto Drechtsteden


Hoe vind ik een projectleider omgevingsvisie?

Het loopt niet altijd zoals je het had gepland! Met het vertrek van Paul Bezemer is er in Dordrecht een flink gat gevallen, ook voor het opstellen van de omgevingsvisie. Ik dàcht dat ik zijn opvolging mooi op tijd had geregeld, maar dat blijkt nu toch niet te lukken. En dus ben ik de laatste weken vooral bezig om een nieuwe projectleider te regelen.


Iemand die, naast de capaciteiten van een goede projectleider, óók voldoende tijd heeft om de klus te klaren. En vooral dat laatste is lastig. Dat heb ik het afgelopen jaar zelf ook gemerkt. Te vaak hebben urgente dagelijkse zaken voorrang gekregen. Hierdoor wordt het opstellen van een omgevingsvisie een taai proces, terwijl het juist zo flitsend zou kunnen zijn.


Vergezichten en handvatten


Ik zie een nieuw soort en inspirerende visie voor me. Een visie die niet alleen vergezichten biedt, maar vooral veel handvatten voor de uitvoering. Een instrument waarmee we kunnen oefenen met integraal afwegen, met nieuwe thema's en nieuwe vormen van participatie. Een instrument dat goed vertaald kan worden in programma's en het omgevingsplan. Dáár ben ik naar op zoek.


Natuurlijk ben ik mijn zoektocht begonnen bij het kernteam ruimtelijke ordening en wonen. Hier wordt dit werk traditioneel gedaan. Tot mijn spijt had niemand voldoende tijd. Nu ben ik bij het klussenplein en projectmanagement aanbeland.


Voor de camera


Dat klussenplein is leuk en ook een beetje spannend! Ik ben voor het eerst van mijn leven geïnterviewd om een klus aan te prijzen. Ik dacht 'dat doe ik even', maar dat viel me toch wel tegen. Soms komen gewoon de juiste woorden niet uit mijn mond, alsof ze eerst herkauwd moeten worden.


De oproep staat nu op SID. Ik vind het wel bij de omgevingsvisie passen om met bewegende beelden een projectleider te vinden. Nou maar duimen dat we intern een geschikte kandidaat vinden. Anders wordt het een extern bureau, zoals ze in Zwijndrecht hebben gekozen. Kan ook voordelen hebben.. De omgevingsvisie moet er hoe dan ook eind volgend jaar écht zijn.